Karies eller hål i tand.

Hål i en tand är oftast den vanligaste orsaken till tandvärk. Karies bildas av skadliga bakterier som blir som en syra som löser upp tandens yta, emaljen. Det är främst de tänder med stora tuggytor som drabbas samt de ställen man kommer dåligt åt vid tandborstning.
Det kan vara svårt att upptäcka påbörjan av hål själv och när man upptäcker det så är pga av tandvärk och då har hålet redan uppstått. Även om man sköter om sina tänder så kan karies uppstå. Bästa metoden för att slippa hål i tänderna är regelbundna besök hos sin tandläkare eller tandhygienisten.

Förebygga hål i tänderna.

Syraangreppen som startar på tänder kommer främst från socker och andra kolhydrater och angreppet pågår i ca 30 minuter. Småätande ger upprepande angrepp och gör det svårt för saliven att återställa balansen.
Har man dessutom muntorrhet så har man naturligt mindre saliv och bör vara extra försiktig med sötsaker. Såklart ska man även vara noga med tandborstningen också.

Lagning av hål i tänderna.

Lagning av hål är en väldigt enkel behandling. Tandläkarna har stor erfarenhet av att utföra dessa behandlingar. Görs många gånger under ren lokalbedövning och känns inte det minsta. Ett väldigt litet hål eller ytligt hål kan såklart göras utan bedövning och kostnaden är det samma oavsett vad du väljer.
Tandläkare använder en väldigt fin borr som rensar ytorna och ser till att där inte är några skadliga bakterier i hålet. En försegling görs sedan med någon form av kompositmaterial i samma färg som dina övriga tänder för en snygg finish.
Ett besök som sällan tar mer än 20 minuter och är helt utan smärta.