Amalgam och amalgamfyllning i tänder.

Amalgam som fyllningar i tänder bär många på! Det var en vanlig teknik att laga tänder med under lång tid pga av dess långa livslängd och att det va lättarbetat material.
Dessvärre är amalgam en legering av kvicksilver och andra metaller och många har upplevt problem med dessa lagningar på senare tid.
Sedan 2009 använder man inte amalgam inom svensk tandvård utan man använder man sk kompositmaterialer istället. 
Om du har fyllningar med amalgam och är född ca 1965 eller tidigare bör man se över dessa lagningarna. Med ett enkelt ingrepp till en låg kostnad kan man byta ut både spruckna och hela amalgamfyllningar och slippa bekymmer. 
Bor du dessutom i Malmö kan vi boka en undersökning om du känner dig osäker på kvalitén på dina gamla amalgamfyllningar. 

Behovet att byta amalgamfyllningar.

En fråga som uppstår många gånger är om man verkligen behöver byta sina gamla lagningar med amalgam och så är det inte. Amalgam är en legering som håller väldigt länge och ser till att dina lagningar är skyddade bra under lång tid.
Dock bör du alltid se över dina gamla lagningar vilket görs per automatik på vid din årliga rutinkontroll hos tandläkaren. Liter du av överkänslighet eller allergi bör man nog se över dessa något oftare.
Såklart ska du alltid ta kontakt med din tandläkare om en gammal lagning spricker, lossnar eller ömmar, då det är aldrig ett bra tecken. En söndrig amalgamfyllning kan utstråla kvicksilver i kroppen. Tveka inte att ringa efter akutvård hos din tandläkare om du får problem med en amalgamlagning. 
Byte av en gammal defekt amalgamfyllning är enkelt och snabbt ingrepp hos tandläkaren och kan göras både utan bedövning eller med. Valet är såklart ditt.
Tandläkaren tar bort det gamla amalgamet och rengör ytorna noga och ser till att inga nya bakterier har hittat in under lagningen och fyller sedan ut med ett material av komposit. 
Fördelen med komposit är att lagningen får samma färg som dina övriga tänder vilket inte går att göra med en amalgamfyllning.

Frågor om amalgam?

Kontakta oss gärna om du har några frågor om amalgam!
040-608 01 40