Fri tandvård för barn både hos folktandvården och privata tandläkare.

Fri barntandvård innebär att du som förälder själv väljer vilken tandläkare du önskar till ditt barn. Kostnaden för barntandvården 0-19 år betalas av landstinget både hos privata tandläkare och hos folktandvården.
Det är viktigt att barn och tandläkare tidigt får en bra relation för att förebygga framtida problem och behålla sina tänder starka i många år. 
Prata gärna också med tandhygienisten om du behöver råd om tandborstning och skötsel på barn tänder.
Lika viktigt som det är att barnet i tidigt ålder börjar besöka sin tandläkare är det att sköta sin tandborstning på rätt sätt.

Barn och tandläkare.

Barn är oftast inte oroliga inför sina tandläkarbesök utan de tycker många gånger det är spännande. Oftast är det föräldrars oro och tankar som appliceras på barnen och tidigare dåliga upplevelser har förmedlas till barnen. Tandläkare är oftast väldigt bra med barn och ser till att ditt barn får bästa upplevelsen hos tandläkaren. Barn är väldigt nyfikna och frågar gärna om vad all utrustning används till och det berättar gärna tandläkaren.
Om man har flera barn kan det vara bra att välja en klinik som kan boka hela familjen samtidigt. Detta sparar både tid och syskon brukar har en styrkande effekt på varandra om något av barnen känner obehag inför sitt besök.